tiistai 21. kesäkuuta 2011

SWM - Solid waste management

Italiassa tekemistäni kursseista yksi oli ylitse muiden - solid waste management - ja täysin siksi, että sillä on (toivon mukaan) mahdollista korvata LUT:n kiinteiden päästöjen hallinta-kurssi.

Italiassa kurssi on 9 ECTS:n (op:n) laajuinen, eli kurssista on viikottain 6 h luentoja. Lisäksi kurssilla tehtiin kaksi laitosvierailua sekä yksi laboratoriotyö. Kurssiin kuului myös harjoitustyön tekeminen.

Luennot:
Kurssin proffana oli yksi maailman arvostetuimmista jäteasiantuntijoista, Raffaello Cossu. Lisäksi kurssilla kävi vierailijoita Saksasta (Dornack ja Zentner) Saksa/Singaporesta Stegmann sekä Puolasta Stepniewski. Stegmann ja Stepniewski ovat Cossun hyviä jätepiirituttuja ja rehellisesti täytyy todeta, että asiantuntijat ovat asiantuntijoita. He esittävät asiat ytimekkäästi mutta ymmärrettävästi

Valitettavasti asiantuntevuus ei aina ole hyvä juttu. Cossun pitämillä luennoilla saatettiin pomppia aiheesta toiseen tai jumittua koko luennon ajaksi yhteen asiaan. Myöskään laskuharjoituksia ei pahemmin kurssilla ollut ja prosessien laskeminen oli käytännössä harjoitustyön kontolla. Lisäksi Cossu oli sovinistisuudessa lähes samalla tasolla kuin Jauho. Hän myös "hyökkäilee" erasmusopiskelijoiden kimppuun kysellen kysymyksiä joihin tietää ettemme osaa vastata (hyvin harvoin teki tätä italialaisille). Italiassa ymte pohjautuu paljon enemmän kemiaan kuin LUTssa (ja muuallakin Euroopassa) ja siksi Cossu välillä meinasi repiä hiuksia "erasmusten huonojen kemian taitojen" vuoksi.

"Kumpi on pahempi, 1000 l maitoa vai 1000 l jätevettä jokeen - perustele"

Vaikka nyt vähän motkotinkin pääluennoitsijasta niin silti kurssilta ehti saada kattavan käsityksen jätestrategioista jätteitten lajitteluun sekä kompostoinnista anaerobisen käymisen kautta jätteiden polttolaitoksella lopettaen matkan kaatopaikalle.

Harjoitustyönä oli tehdä jätteiden hallintajärjestelmä jollekin alueelle maapallolta. Cossu muodosti ryhmät sekoitellen italiaanoja ja erasmuksia (tyttö-erasmukset sai poikia ryhmiin ja poika-erasmukset tyttöjä). Valitsimme Alession ja Matteon kanssa alueeksi Etelä-Karjalan, joka tarkoitti, että minä tein pohjatyöt (8s) ja loppua alettiin sitten tehdä yhdessä. Cossun vaatimukset työn suhteen tuntuivat vaihtelevan kysyjästä ja viikosta riippuen, lopulta käsittelimme EK:ta autonomisena alueena, jossa voidaan toteuttaa ihan mitä tahansa lakia (Cossun ohjeistuksen mukaisesti). Jos joku haluaa tuon tekstin (73 s) lukea niin voin sen näytille tuoda. Kurssilla tehdyistä vierailuista kirjoittelin jo aiemmin johonkin blogiviestiin.

Kirjallisessa kokeessa kysyttiin 15 'pikkuesseetä/piirrosta' liittyen kaatopaikkoihin, kompostointiin, jätesuunnitelmaan, jätteiden lajitteluun jne. Kokeen esitarkastuksen tekivät assarit, jonka jälkeen se tarkistettiin yhdessä Cossun kanssa ja Cossu kysy tarkentavia kysymyksiä tarvittaessa (lisäpisteiden mahku). Samalla sai selville mitä olisi pitänyt kirjoittaa, jos ei kaikkea osannut. Kokeen tarkistuksen jälkeen Cossu selasi tehdyn harkkatyön, kyseli muutaman kysymyksen työhön liittyen. Lopputulos: KIINTEÄT LÄPÄISTY!!!!! 24/30!

Kurssi on todellakin käymisen arvoinen, varsinkin jos sillä saa korvattua kiinteät päästöt. Toivottavasti jotain muutosta laskuharjoituksiin ja harjoitustyöhön kuitenkin tehdään.

Loppuun muutama kuva:


Cossu ja hänen lempi opetusvälineensä - liitutaulu



Laboratoriotyö: Jätelajien erottelu kokonaisjätemäärästä (oon tosi hyvä katkomaan ihmisten päitä)



Käytettiin lajitteluun 3 eri siivilää



Jokaisen siivilän massa jatkolajiteltiin eri osiin ja vielä pienempiin, tässä selluloosa-pitoisen matskun lajittelua



Tässä ollaan kaatopaikan päällä


ps. jos koulun henkilöstöstä joku tätä lukee niin voisiko blackboardin saada toimimaan myös ulkomailta, KIITOS!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti