torstai 16. kesäkuuta 2011

Sielu lepää Kanderstegissa

Koko vaihtokauden odotetuin reissu kohdistui Kanderstegiin Sveitsiin - paikkaan jossa sielu saa levätä. Tämän reissun aikanakin sielu sai levätä mutta aivot tekivät runsaasti töitä.

Matka Kanderstegiin hoitui siis Padovasta Milanon kautta Brigiin ja sieltä paikallisjunalla Kanderstegiin. Milanon ja Brigin välinen pendolino oli oikein mukava, penkit olivat pehmeät ja olisi siinä pitemmänkin reissun voinut istua. Matka-aika pitenikin Italian puolella huikeat 40 minuuttia mikä tarkoitti vaihtoyhteyden missaamista Brigissä. Tämä taas tarkoittin ekstra puolitoistatuntisen viettämistä Brigin rautatieasemalla, oli rauhallinen ilta.


Junassa löytyi oma paikka helposti ja saivat muutkin tietää mihin asti olin matkalla


Sveitsiläinen paikallisjuna


Kanderstegissa sijaitsee kansainvälinen partiokeskus KISC, joka on tunnettu ympäristöystävällisyydestään ja on saanut mm. Euroopan ympäristökukan hostelli-toiminnalleen. Tarjosin heille apuani ympäristöjohtamiseen liittyvissä asioissa ja viiden päivän aikana lueskelin hurjan määrän dokumentteja, kiertelin alueella, juttelin työntekijöiden/vapaaehtoisten kanssa ja tein havaintoja. Mitään kovin syvällistä ympäristöauditointia en edes halunnut alkaa tekemään, sillä aikaa ei todellakaan olisi ollut tarpeeksi. Tästä tosin heitin ilmaan ajatuksen dippatyön tekemisestä osittain KISC:lle - mutta tätä ideaa täytyy vielä jatkojalostaa ja puhua Lappeessa proffan kanssa.

Helperinä, apulaisena, sain asumisen ja ruokailun korvauksena työstäni, joten maksettavaksi jäi periaatteessa vain matkat Sveitsiin ja takaisin. Matkat Padovasta Brigiin Milanon kautta maksoivat n. 65 euroa ja Sveitsin sisäiset matkat n. 40 euroa. Lisäksi pikkuostoksia (pikkueväitä ja tuliaisia) tein n. 40 eurolla.


KISC - Kandersteg International Scout Centre



Maisema huoneen ikkunasta



Kanderstegin kylän keskusta


Töitten lomassa tein pikku-puolipäivävaelluksen Oeschinenseelle, jonne päätin tallustella vähän hankalampaa mäkireittiä pitkin. Kanderstegin keskustasta (korkeus 1200m) polku vei ski-gondolin alapuolista reittiä pitkin Lägeriin (1600m), josta laskeuduin alppijärvelle (1500m). Ei ehkä pienempien ihmisten reitti mutta on kiipeämisen arvoinen - maisemat ovat aivan loistavat!


Alppimaisemia



Matkalla ylös Oeschinenseelle



Oeschinensee



Ja todistusaineistoa jälleen



Ylämäkeen rehkimisen jälkeen päätin ottaa helpoimman reitin alas (seli seli - jotta ehtisin lounaalle - seli seli) eli hyppäsin ski-gondolan kyytiin


Paluumatka sujui mielenkiintoisesti kun Simplonin tunnelissa oli sunnuntaina ollut tulipalo ja rajanylittävä Pendolino-juna ei päässytkään käyttämään tunnelia. Brigissä odotusaika piteni siis hiukkasen mutta tulipa samalla todistettu Sveitsin ympäriajon yhden matkavälin lähtö :) Rajanylitys hoidettiin paikallisjunalla Domodossolaan, jossa päästiin Penkun kyytiin. Milanossa onneksi ehdin vielä vaihtoyhteyteen ja pääsin Padovaan suunnitelman mukaisesti.

Kuriositeetti:

1) Sveitsissä sai valita automaatilta rahaa nostaessa veloitetaanko summa sveitsin frangeina vai euroina tililtä. Käytännössä sain siis 100 frangia 84 eurolla enkä maksanut minkäänlaisia vaihtomaksuja/lisäveloituksia pankille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti