sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Tutustumiskäyntejä

Tällä viikolla olen päässyt tekemään kaksi tutustumiskäyntiä Solid Waste Management-kurssilla. Tiistaina käytiin priva (10hlö) käynnillä Cesenassa (n. 2h autolla) katsomassa anaerobista-aerobista käsittelylaitosta ja perjantaina oli vuorossa mekaaninen erottelulaitos sekä kaatopaikka.

Privakierros Cesenaan järjestettiin, koska edellisellä viikolla kun muut SWM-kurssilaist lähtivät omalle visiitilleen, itse kävin padovalaisessa lukiossa kertomassa Suomesta ja ylipäätään opiskelusta ulkomailla. Lisäksi samassa 2h setissä pohdittiin vastausta kysymykseen "Miten valita mitä haluaa tehdä isona?".

Mutta tosiaan Cesenassa tehtiin pikkasen alle 2h kierros italiaksi ja olen äärimmäisen yllättynyt omasta kuullunymmärtämistaidosta, en toki kaikkea ymmärtänyt mutta pääpointit. Käsiteltävä jäte on pääosin yhdyskuntabiojätettä ja laitos on ensimmäinen kuivakäymistä harjoittava laitos Italiassa (yleensä biojäte käsitellään hyvin märkänä ja kosteuspitoisuus on n. 50%).


RomagnaCompost


Perjantaina käytiin tutustumassa Geonovan toimipisteisiin Trevisossa ja San Vito al Tagliamentossa. Päivä oli aivan järkyttävän kuuma, n. 30'C. Vierailu oli jälleen italiaksi, tällä kertaa puhe oli paljon epäselkeämpää, joten tyydyin pääosin tiirailemaan näkymiä. Reissu oli pitkä, lähes 10h (josta bussissa istuimme n. 4,5h). SVaT:ssa oli jätteiden lajittelukeskus, valitettavasti juuri perjantaiaamuna oli jokin osa menny jossain laitteessa rikki ja siksi toinen prosessilinja oli alhaalla. Tässä paikassa myös työllistetään (pitkäaikais)työttömiä, yhdessä prosessivaiheessa lajitellaan puu/pahvi jne. ihmisvoimin.

Paikan vaihdon jälkeen pääsimme panini/pitsa pöytään, jossa odotti myös viinipullot. Kyllähän suomessakin jotkin yritykset tarjoavat illanviettoja mutta ensimmäistä kertaa yritysvierailulla tulin nauttineeksi viiniä kesken show'n. Vierailtava kaatopaikka oli jo 80 % suljettu ja kävimmekin tallustelemassa jätteiden päällä (loppupeitto oli suoritettu eli ihan nurmikolla). Ja vastoin yleisiä odotuksia ei kaatikset oikein hoidettuna haise.

Padovassa pääsi vierailulla jaettu italiankielinen esittelymatsku hyvään käyttöön kun 3km kävelymatka kotiin tapahtui käytännössä kaatosateessa. Ilman Geonovaa olisin ollut litimärkä jo 500m ennen kotiovea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti